GPS технологията в борбата с кражбите на автомобили

GPS технологията в борбата с кражбите на автомобили

GPS технологията в борбата с кражбите на автомобили, полезна информация от нашите експерти и съвети за използване на пътна помощ при необходимост по време на пътуване.

GPS технологията в борбата с кражбите на автомобили

Идеята за включването на GPS технологията в борбата с автокражбите е проста. В скъпите автомобили се вграждат GPS приемник и комуникационно средство за връзка с охраняващата фирма (или полицията). Най-достъпното комуникационно средство е клетъчния радиотелефон. При кражба на автомобила, неговият включен GPS приемник продължава да определя координатите и започва да ги предава в центъра за проследяване.

Там символът на преследвания автомобил се появява на електронната карта. Предаването може да се активира с бутон от нападнатия водач, от несанкционирано отваряне на врата или със стартирането на двигателя. Почти всички нови автомобили имат опция „навигационна система“, която с успех може да се включи в опазването на возилото. Автомобилите, обхванати от диспечерска система за контрол и управление могат да бъдат издирвани при кражби без да е нужно ново целево оборудване.

За съжаление тази добра идея има много подводни камъни, някой от които засега не са преодолени, поне по така описания начин. Главният проблем е ниската шумоустойчивост на навигационните приемници. Достатъчно е откраднатият автомобил да се вкара в покрит гараж, да се закара в гора или просто да се спре под голямо дърво за да изгуби спътниковите сигнали. По същите причини откриването и проследяването силно са затруднени по градските улици с високи сгради.

     Кражба на скъп автомобил

Скъпите коли не се крадат случайно. Кражбата се подготвя дълго, обектът се наблюдава и изучава. Установява се манталитета и режима на собственика. При тези условия не е трудно да се предположи, че крадецът ще носи със себе си и несложен излъчвател на смущения, каквито се тиражират в тези среди в почти заводски вид и с габарити на мобилен телефон. При включване на излъчвателя в непосредствена близост, GPS приемникът „ослепява“ даже на открито. Не случайно военното ведомство но САЩ регулярно напомня на диспечерските служби във флота и авиацията, че не бива да ползват GPS приемниците, като единствено навигационно средство.

Ако инсталираният в колата телефонен модул започне да предава „празни съобщения“, това означава, че GPS приемникът е „изгубил“ спътниковите сигнали. Например, вкаран е в гараж. В такава ситуация проследяващият комплекс ще има на картата си последното известно месторазположение. Значи следва да се търси около гаража. Това обаче е нож с две остриета, защото празните съобщения може да са в резултат на изкуствено смутен приемник и търсенето да се концентрира около последната известна точка, а в това време крадците бързо да се отдалечават от нея.

Похитители на автомобил

Похитителите имат и още една възможност да „скрият“ откраднатия автомобил. Това може да се осъществи с т.н. „телефонен имобилайзер“. Няколко секунди след включването си последният подавя сигналите на клетъчните телефони от различен тип в радиус около 20 m.

Значи ли това пълно безсилие от страна на охранители, полиция, държава? Не разбира се. Но се налагат нови устройства. Едно такова, също не много сложно решение е монтирането в охраняваниа автомобил на подходящ комутатор. Който задействан от центъра за проследяване да прекъсне електрическа верига – например в запалването. Този комутатор може да се управлява чрез мобилната връзка, която по принцип е дуплексна.

Спирането на автомобила наскоро след като последният започне да излъчва празни съобщения е доста добра гаранция, че откраднатият автомобил ще бъде намерен именно в зоната, обозначена на електронната карта.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО