България с нова система за пътни такси

пътни такси

България с нова система за пътни такси

България е важен кръстопът в Европа поради разположението си между Румъния, Турция, Гърция и страните от Балканския регион. Тя има 803 км магистрали и 2312 км първокласни пътища. Намира се на 25-то място от 28 държави по качество на пътната инфраструктура според Евростат. Качеството на пътищата оказва влияние върху навременността на превозите. То се отразява и на решенията, взети от мениджърите на автопаркове, докато планират маршрути за техните автопаркове. Така че България се нуждае от модерна система за плащане на пътни такси, която осигурява солидна инвестиция за поддръжка на пътната инфраструктура на страната.

Нова платежна система

От февруари 2020 г. България заменя времево базирана система от винетки за платени пътища с нова базирана на разстояние система като първа стъпка към Европейската електронна услуга за таксуване (EETS). България избра да използва GNSS технологията, за да подкрепи новата си система за таксуване със свободен поток и да позволи на флотите да пътуват лесно из цялата страна. Въз основа на системата за сателитна връзка, GNSS предоставя точна и надеждна информация за таксуването на участниците в движението (RUC).

  • Критерии за избор на електронна винетка

Всички превозни средства с общо тегло над 3,5 тона, както и автобусите, подлежат на заплащане на пътна такса. Таксите се основават на класа на емисиите, броя на осите, теглото и пътя, по който се движи камионът.

Камионите с минимално общо тегло от 12 метрични тона трябва да имат регистрирана евровинетка като такса за плащане по магистралите в Холандия, Люксембург, Дания и Швеция. Евровинетката се поръчва за срок от един ден до една година. За компаниите с голям автопарк закупуването на годишната евровинетка за всичките си камиони наведнъж често се превръща във финансова тежест и създава проблеми с паричния поток

  • Как се закупуват?

В момента има 2 опции за регистрация и плащане на пътни такси в България: Route Pass или OBU. Транспортната компания може да направи избор въз основа на своите предпочитания.